Zaterdag 29 augustus,
Strepy-Thieu
Het bleef inderdaad de hele dag prima weer, met in de tweede
helft flink zonnig.
Wij met z’n viertjes op naar de lift. Een jaar of acht misschien
nog langer geleden, zijn wij daar voor het eerst geweest. Maar ondanks dat je
weet hoe dit bouwwerk eruit ziet, blijft het zeer imposant. Een beetje science-fiction-achtig
.
Toch was er een groot verschil met de laatste keer. Eenmaal
de bak in gevaren was het toen een mêlee aan mensen die rond liepen om alles te
bekijken, en een andere groep die met z’n papieren in de hand langs een
kantoortje schoof. Vlot ging dat niet, stond een hele lange rij, misschien was
het toen hoogseizoen, nu waren we maar met drie scheepjes, dus zo’n drukte zou
het nu niet kunnen geven, maar toen was dat behoorlijk hectisch. Het ging bij
een van de scheepjes mis, weet ik me nog te herinneren en duurde het zo maar
een half uur voor dat de bak ging zakken. De tijd dat het deze keren in beslag
neemt is niet veel. Invaren, vastmaken, even wachten, omroeper meldt dat de bak
gaat bewegen en dan zak je zo langzaam dat je dit wel kan waarnemen maar niet
voelen. De ‘rit’ van boven naar beneden duurt slechts zes minuten. Sluisdeur
omhoog, even binnen aan staan om de druppels te ontlopen, en zoef je ligt weer
in het kanaal. Maar dan wel 70
meter lager!
Daar hebben we ergens aan de hoge kade vast gemaakt. De
lage, die zijn voor de Passagiersschepen, zo staat er op de borden. Maar geen
schip daar aan zien leggen, wel juist aan een zelfde hoge kade als waar wij
lagen. Terwijl we met z’n viertjes best
wel aan zo’n lage, passagierskade dus, wilden aanleggen. Makkelijker in en
uitstappen en ook nog eens keertje meer bolders om vast te maken! Maar ‘nette
Ollanders’ die we zijn, durfden wij dit niet. Een volgende keer misschien toch
maar eens een keertje niks van aantrekken?
Vandaag gaan Dieuwke en Aad verder het Canal du Centre af en
wij gaan terug de ‘bak’ in. Het kanaal van Charleroi naar Brussel af.
Ons gezamenlijk etentje van gisteravond, na de borrel met
hapjes, was weer zeer creatief. Met een recept van Dieuwke om niet snel te
vergeten. Geen van ons tweeën had vlees in de koelkast, dus moest het of vegetarisch
–kaas- dus, of met vis uit blik worden. Het werd Spaghetti met olijfolie, zalm –
de tonijn was op- , knoflook (veel) en peterselie (deze keer weinig vers, en veel
maar dan droog uit een potje) maakte het compleet. ’t Was goddelijk van smaak.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten